Cara-caranya:
Sediakan bahan-bahan dulu...
1 kg tepung gandum
2 biji telur ayam
1 sudu besar minyak masak
sedikit garam
air secukupnya
Cara membuatnya:
Mulanya campurkan semua bahan (tepung, telur, minyak, garam) dan gaulkan dengan air sedikit2 sehinga sebati dan menjadi seperti bancuhan cekodok. Biarkan selama 1/2 jam.
Selepas itu panaskan plat (kuali untuk roti canai atau burger) dengan menggunakan api yang perlahan dan sapu serta ratakan sedikit saja minyak diatas plat (untuk elak tepung melekat pertama kali).
Kemudian.. ambil sesuku senduk bancuhan tadi dan letakkan diatas plat dan tebarkan dengan tangan atau skapel burger untuk mendapat kulit popia yang nipis dan rata ketebalannya. Ikut suka untuk jadikannya bulat atau segiempat. Tunggu sehingga masak dan angkat. Teruskan tebaran sehingga habis bancuhan tadi.
Biarkan kulit popia sejuk sekejap dan anda bolehlah mula menggulung popia dengan bahan kegemaran anda dan digoreng atau makan begitu sahaja. Selamat mencuba.
πOndol ondol Pisangπ
π Rita's kitchen π
Bahan :
π 3 bh pisang ambon dicincang
π 350 gr tepung terigu
π 100 cc air hangat
π 100 cc air biasa
π 1 sdm margarin forvita
π 1 sdteh garam
π 2 sdm tepung gula
π sedikit vanili
π 1 sdm yeast / pengembang
Caranya :
1. Tuang yeast di dalam air
hangat 100 cc ..biarkan 15
mnt..
2. Campurkan semua bahan
lainnya disatu wadah kecuali
pisang....
3. Aduk rata benar... lalu
tuangkan air pengembang
tadi..aduk rata agak lama
sedikit
4. Masukan pisang cincang.
Aduk2 Biarkan 30 mnt.
5. Stlh itu aduk kembali..
dan panaskan wajan beri
minyak agak banyak
6. Ambil adonan dgn sendok
sambil dibuat agak bulat..
Dan goreng dgn minyak
panas dan api sdg saja
7. Goreng bolak balik hingga
berubah warna kecokelatan
Angkat..tiriskan minyaknya.
Sajikan dengan secangkir teh or coffee..
Selamat mencoba ya
By: Hakim Family RITA'S kitchen
Tidak ada komentar:
Posting Komentar